.

 

Personerne

Efter at have analyseret de overordnede rammer for serien, er vi nu klar til en anden og meget vigtig ting i tegneserien: Analysen af personerne. Analysen af de generelle omgivelser - bl.a. den anvendte billedstil giver os gode muligheder for analysen af personerne. Jeg vil her hovedsageligt analysere de forskellige personers forhold til Steen.

Jeg vil starte med analysen af seriens vigtigste person - Steen:

Steen


Steens ydre er i serien karakteriseret ved den humoristiske tegnestil. Som førnævnt har han et barns karakteristiske store hoved (stærkt overdrevet i tegneserien), og han har meget korte ben. Steen har altid strittende hår og går altid i det samme tøj - en rød stribet trøje og et par sorte bukser.


Af billederne får man det indtryk, at Steen er en ganske almindelig 6-årig dreng - dog giver det strittede hår også det indtryk, at der godt må ske nogle ting. I en tegneserie kan de farver, som forfatteren bruger have en betydning. Som jeg har nævnt før, vil en ond cowboy gå med en sort hat mens en god cowboy vil få en hvid - f.eks. ses dette i tegneserien "Lucky Luke" hvor Lucky Luke, som er en god cowboy, netop har en hvid hat. I vores tilfælde kan vi af både de sort/hvide- og de farvelagte striber se, at Steen har lyst hår. Det er måske begrænset, hvor meget vi skal ligge i dette, men jeg tror, at forfatteren med vilje har valgt, at give Steen det lyse hår. Hvis han havde givet Steen sort strithår vil mange læsere uden tvivl betragte Steen som en ond dreng - både pga. det symbolske sorte hår, men også pga. Steens ofte forekommende narrestreger. Med det lyse hår signalerer Bill Watterson, at Steen inderst inde er en god dreng. Man skal dog generelt passe på, hvor meget betydning, man giver farvelægningen i tegneserier, men i dette tilfælde tror jeg, at der er en mening med Steens lyse hår.


Man får det indtryk af serien, at Steen umiddelbart er som alle andre 6-årige. Han har fantasivenner, tager på fantasirejser osv. På mange punkter får man det indtryk, at Steen er mere udviklet end de fleste 6-årige. F.eks. kan Steen ofte have nogle meget intellektuelle diskussioner med Stoffer - se side 75 øverst.

 
  Endvidere er Steen meget selvbevidst og meget selvglad - hans syn på sig selv er således ofte meget overdrevet - f.eks. nyder Steen ofte, at betragte sig selv som et geni - se f.eks. side 135 øverst.  
 

Samtidig er Steen en dreng, som har meget stor brug for opmærksomhed (som de fleste børn nu engang har), men han har svært ved at udtrykke sig selv. Derfor bruger han sine mange forskellige sneskulpturer til at udtrykke sig med, og på den måde opnår han også nogle gange den ønskede opmærksomhed.


Se f.eks. side 164 øverst, hvor Steen på sin helt egen måde fortæller, at folk nogle gange udnytter hinanden. For at nogen kan nyde, må nogle andre nogle gange lide.

 
 

Steens forældre er dog efterhånden vant til Steens specielle måde at udtrykke sig på, og derfor får Steen sjældent den ønskede opmærksomhed.


Et andet stort behov, som Steen har, er hans trang til at rejse. Dette behov opfylder han ved at flygte fra virkeligheden gennem sine fantasirejser. Dette viser, at Steen rent faktisk er på et andet niveau, end de fleste 6-årige er. Steen tror rent faktisk, at hans rejser er virkelige, og dette kan selvfølgelig ikke anses som værende sundt. I realiteten flygter alle børn jo fra virkeligheden gennem deres ofte urealistiske lege. Dette er selvfølgelig naturligt, men det er ikke naturligt at et barn, som Steen, tror på sine fantasirejser. Se f.eks. side 159, hvor Steen møder nogle rumvæsner.

 
 

Her er Steen direkte bange for, at hans mor skal opdage dem - det er selvfølgelig ikke normalt, at en dreng på 6 år forestiller sig, at der er rumvæsner, som ringer på døren. Samtidig er det heller ikke normalt, at han prøver at skjule dem for hans mor.


Steen har dog også nogle træk, som er normale for børn. Når et barn er vredt, har det ofte brug for en person at afreagere på - i Steens tilfælde er det pigen Sussi, det går ud over. Steen har således et meget anstrengt forhold til piger - se f.eks. side 6.

 
  Men i Steens tilfælde er forholdet til piger mere problematisk end som sådan. Dette udtrykkes gennem hans klub - G.I.S.P - "Godkender Ikke Slimede Piger" (se f.eks. side 9 nederst).  
 

Steen har dannet denne klub for at bekæmpe alle piger - dette er også forholdsvist unormalt.
Grundende til Steens væremåde kan være mange. Det største problem finder man sandsynligvis på Steens skole: Drengen Kurt. Denne ondsindede dreng tyranniserer Steen og andre børn på skolen, og gør således livet surt for Steen, men mere herom senere.

Stoffer

Stoffer er Steens bedste ven, og i virkeligheden er Stoffer ikke andet end en tøjtiger. Stoffer er i serien karakteriseret som en godmodig, intelligent, venlig og entusiastisk tiger - ligesom de fleste kæledyr jo egentlig er. Samtidig er Stoffer nogle gange snigende og lusket, men kun for sjov. Således opstår der mange striber, hvor Stoffer flyver på Steen i døren når Steen kommer hjem fra skolen - se f.eks. side 5.

 
 

Det, som er meget sjovt ved Stoffer i tegneserien, er Stoffers menneskelignende adfærd. Det gør serien mere humoristisk. Den menneskelige adfærd bruges også til mange andre tegneseriedyr - f.eks. Anders And/Garfield/Mickey Mouse osv. Stoffer kan både stå oprejst og snakke, og andre gange er Stoffers tigernatur bevaret, når han forsøger, at snige sig ind på Steen bagfra.


Stoffer fremstår som den ideelle ven idet, han altid forstår Steen og stort set aldrig modsiger ham. Hvis han endelig gør det, gør han det på en sarkastisk måde, som gør det sjovt for læseren.


Ethvert barn har sandsynligvis haft en ven som Stoffer, men i Steens tilfælde er Stoffer hans eneste ven. Det viser sig i serien ved, at Steen har Stoffer med sig overalt. I 6-års alderen må det dog siges, at det ikke er normalt, at et barn bliver ved med at have en ven af Stoffers type, men for læseren af tegneserien er Steen og Stoffers forhold til hinanden meget sjovt.

Steens forældre


Man får aldrig Steens forældres navne at vide i tegneserierne. Grunden hertil er at de kun har betydning som mor og far. Forældrene fremstilles udadtil som et almindeligt ægtepar, og man finder dog også hurtigt ud af, at de er ganske normale - dog stærkt præget af Steens væremåde. Man ser dem normalt kun i serien, når de reagerer på Steens handlinger, og i disse tilfælde er de ofte sarkastiske - især Steens far (se f.eks. side 52 nederst).

 
 

Steen forældre optræder således normalt i scener, som beskæftiger sig med de mere fortvivlede sider ved, at have børn, og knus og kærlighed optræder således sjældent. Men trods det, at de optræder i disse scener, får man stadig det indtryk, at de elsker deres barn.


Det er Steens mor som står for den daglige disciplin, og med et barn, som Steen, ser man sjældent moderen fra sin bedste side.

Steens fader er familiens forsørger, idet han arbejder på et patentkontor. Pga. sit arbejde er han den person af de to forældre, som er mest væk fra Steen, men dette gør ikke nødvendigvis livet lettere for faderen. Ofte ringer Steen til hans far kontor, blot for at irritere faderen. Se f.eks. side 51 øverst.

 
  Ofte er faderen Steens forbillede, og det er faderen, som Steen spørger til råds, når han har nogle spørgsmål. Ofte er det nogle meget specielle svar, som Steen får på sine spørgsmål - enten fordi faderen ikke kender svaret, eller fordi han har lyst til at drille sin søn - se side 59 øverst.  
  Steens fader vil gerne give Steen den bedste baggrund, for at han kan klare sig ude i det virkelige liv, når han bliver voksen. Derfor bekymrer han sig blandt andet for Steens karakter - han prøver ofte at styrke denne. Se f.eks. side 146 nederst.  
 

Sussi


Sussi er den seriøse, oprigtige og kvikke pige. I skolen får hun topkarakterer, og derhjemme er hun en typisk "pæn" pige. Der er ofte sat fokus på had/kærlighedsforholdet mellem Steen og Sussi, og man kan nogle gange godt få den fornemmelse, at Steen er småforelsket i Sussi - han kan bare ikke udtrykke sine følelser over for hende.


Udadtil virker Sussi som en sød pige, som er velopdraget. Hun har altid fint redt hår, og ofte går hun rundt med en bog. Se f.eks. side 6. Sussi er Steens modsætning - Sten har strittende hår - Sussi har pænt hår. Steen foragter skolen - Sussi elsker den. Dette er også godt illustreret på førnævnte side 6.

 
 

Her kan man se, at Steen ikke går rundt med nogle bøger, mens Sussi har en bog. Dette illustrerer netop det førnævnte om de to personers modsætninger.


Man kan godt få det indtryk, at Sussi inderst inde godt kan lide Steen, men er sandsynligvis blevet skræmt væk pga. Steens ofte irriterende opførelse.

Frøken Mortensen


Frøken Mortensen er Steens klasselærer. Af de forskellige striber kan man se, at hun er forholdsvis gammel, og at hun sandsynligvis snart skal pensioners. Man føler således ofte stor sympati for damen, da der ikke er grænser for de lidelser Steen udsætter hende for. Da Steen er en dreng, som elsker fart over feltet, og da frøken Mortensen er en ældre konservativ lærer, opstår der tit konflikter mellem de to. Man får små vink om hendes forestående pension idet, at det nævnes flere gange i striberne, at hun ryger for meget og bruger mange piller. Et typisk eksempel på bare en af de mange lidelser hun udsættes for, når hun underviser, kan ses på side 130 øverst.

 

 
 

Kurt


Kurt er skolens tyran. Han er stor, stærk, ond, dum og grim. Ofte driller han Steen i skolen. At han er ond og grim ses tydeligt i de forskellige striber. For det første har han sort hår, hvilket jeg ikke tror er tilfældigt. Det sorte er fandens farve, og Kurt kan godt virke som fanden selv. Endvidere ser man aldrig Kurts øjne - man ser kun hans store kartoffelnæse - se f.eks. side 108 øverst.

 
 

Man ser også her tydeligt, at han er meget stærk - hans arme er dobbelt så tykke som Steens, og han er et halvt hoved højere end Steen.


Kurt virker udadtil som en meget ond person, og jeg tror at han er en af de større grunde til Steens anstrengte forhold til skolen. Indadtil er det svært at bedømme, hvilken person Kurt er. Han må åbenbart have nogle store problemer - måske med sine forældre - da han kun kan udtrykke sig gennem vold. Dette går desværre også ud over Steen.

Marlene


Marlene er den person, som Steen sandsynligvis frygter mest. Marlene er Steens babysitter, når Steens forældre har brug for at komme hjemmefra. Steens dårlige rygte spredes hurtigt, og derfor er Marlene den eneste person, som vil babysitte Steen - hun er dog ikke særlig tryk ved det, og derfor forlanger hun ofte dobbelttakst for at passe Steen.


Marlene er en ganske almindelig pige, som blot er uheldig med at blive konfronteret med Steen. Når hun skal passe Steen, ender det ofte i kaos pga. Steens narrestreger. Med tiden er hun dog blevet bedre til at tackle problemerne, som de dukker op. Marlene tilføjer serien ekstra humor - det er altid underholdende at læse om, hvordan hun forsøger at få styr på Steen. Dog har hun ikke nogen rigtig afgørende funktion i serien - hun optræder jo kun i en bestemt type striber, så dermed har hun nødvendigvis et ret overfladisk forhold til Steen.
Jeg synes, at det er vigtigt, at efterhånden, som serien er skredet frem, er Marlene blevet bedre og bedre til at tackle Steen. Rent faktisk klarer hun sig ligefrem godt, for første gang i de sidste striber hun optræder i, i serien - side 98 til 103.

 

Grafiske virkemidler

I skildringen af personerne i Steen og Stoffer, er det begrænset, hvor mange grafiske virkemidler forfatteren anvender. Da serien er tegnet i en ekspressiv stil, hvor figurerne er i 2d og meget forsimplede, er det faktisk også meget svært for forfatteren, at anvende nogle grafiske virkemidler til skildringen af personerne. Han bruger dog nogle få grafiske virkemidler til skildringen. Som førnævnt har han tegnet børnene i serien - Steen, Sussi og Kurt med overdimensionerede hoveder. Endvidere har han givet Kurt en meget stor næse for at illustrere, at han er dum. Hvis serien havde været tegnet i en mere impressiv og naturalistisk stil, havde mulighederne for de grafiske virkemidler også været flere. Denne tegnestil er selvfølgelig mere detaljeret end den tegnestil, som Bill Watterson anvender, og dermed har man også flere muligheder for grafiske virkemidler.


Hvad farvevalget i forhold til personskildringerne angår, er det også her begrænset, hvor meget forfatteren anvender dette. Han anvender det dog, hvad Steens og Kurts hårfarver angår. Steen har lyst hår og Kurt har sort - dette symboliserer sandsynligvis at Steen inderst inde er god nok og Kurt ikke er.

 

Da Steen og Stoffer, som førnævnt, er meget simpelt tegnet, er min personlige vurdering, at det er nødvendigt, at der er et godt samspil mellem billede og tekst for, at man kan forstå forfatterens hensigter med tegneserierne. Den simple tegnestil giver dog tegneserien en humoristisk indgangsvinkel, hvilket helt klart også er en af forfatterens hensigter. Men netop pga. den simple tegnestil, fremstår personerne også mere anonyme. Derfor tror jeg, at forfatteren ser personerne i "Steen og Stoffer" som typer frem for individer. Alle personerne er knyttet til en entydig rolle i handlingsforløbet - Steen er den uvorne dreng, Sussi er klassen kloge pige, Kurt er Steens værste fjende osv.


Det grafiske plan i tegneserierne bevidner også, at de enkelte personer er ment som typer. Personerne ser altid ens ud - altid har de det samme tøj på, den samme frisure osv. Endvidere er personerne i tegneserierne gennem de mange år, som "Steen og Stoffer" er blevet udgivet i, aldrig blevet ældre.

 

Nu da vi slået fast, at personerne i tegneserien er skildret som typer, og da vi har foretaget en personkarakteristik, er vi klar til at foretage en vurdering af, hvilke hensigter forfatteren har med tegneserien. Først vil jeg dog undersøge noget om forfatterens baggrund